Foto:
FRIA ORD

Ukraniska poeten Serhij Zjadan accepterar Tucholskypriset 2023

Ukraniska poeten Serhij Zjadan accepterar Tucholskypriset 2023

Svenska PEN tilldelar 2023 års Tucholskypris till den ukrainske poeten och författaren Serhij Zjadan.

Motiveringen lyder:

Till en av de viktigaste och mest särpräglade rösterna i den ukrainska samtidslitteraturen, som förbehållslöst skildrar det angreppskrig hans land utsätts för, samtidigt som han outtröttligt för ut litteraturen till människor – och därigenom låter konsten verka för en bättre värld.

                                                                                                               

Serhij Zjadan är en av Ukrainas främsta samtida poeter och författare. Hans verk beskrivs ofta som genreöverskridande och utöver litteraturen, som även omfattar exempelvis dramatik, memoarer och reseskildringar, samarbetar han även med musiker. Hans verk finns utgivna på ett tjugotal olika språk, men sitt internationella erkännande fick han framför allt genom romanerna Depeche Mode (2004) och Anarchy in the UKR (2005). På svenska har han också utkommit med romanen Internatet (2023) och diktsamlingen Antennen (2022). Även romanen Vorosjilovgrad kommer ut på svenska hösten 2023. Zjadan är bosatt i Charkiv, vid fronten, och arbetar med humanitära insatser.

– I och med Rysslands fullskaliga invasion har Serhij Zjadan blivit en röst för det fria Ukraina. Hans outtröttliga arbete visar på den viktiga roll som litteraturen kan spela även under de mest fruktansvärda omständigheter, säger Svenska PEN:s ordförande Kerstin Almegård.

Om Tucholskypriset

Tucholskypriset är ett stipendium som instiftats av Svenska PEN och har sedan 1985 tilldelats en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten. Priset instiftades till minne av den tyske journalisten och författaren Kurt Tucholsky, som fick sina böcker brända på bål och flydde till Sverige 1930. Priset har under årens lopp tilldelats bland andra Dawit Isaak, Gui Minhai, Salman Rushdie, Bei Dao, Nuruddin Farah och Samar Yazbek.

Stipendiet, som är avsett att ge exilförfattare möjlighet att en tid vistas i Sverige, är uppkallat efter tyskfödde författaren Kurt Tucholsky (1890–1935). Han var en av de intellektuella som skarpast kritiserade nazismen, vilket ledde till att han tvingades fly från Tyskland. Han bodde i Sverige från 1929 och det var här fick han besked om att han fråntagits sitt tyska medborgarskap och att hans böcker brändes på bål. Kurt Tucholskys mest kända bok är förmodligen romanen Gripsholms slott från 1931. Prissumman är för närvarande 150 000 kronor.