Foto:
Foto: Anisur Rahman
TIDRIK

”Allt han pratar om är ett samhälle med kunskap”

”Allt han pratar om är ett samhälle med kunskap”

Mattias Tengstrand

Unge skribenten Mattias Tengstrand och
erfarenhetsrike Sven-Eric Svensson samtalar
kring folkrörelse och folkbildning.

Jag hade ett Zoom-möte med en klok man, vars liv drivs av engagemang. Han har hunnit med mycket. Utöver att ha varit studentpräst i Lund har han varit utbildare inom brukshundklubben, personalutvecklare inom Svenska kyrkan och kyrkoherde i Brännkyrka såväl som Råsunda kyrka. Sven-Eric Svensson är fortsatt engagerad i partipolitik och folkrörelsen och nu som 80-åring är han ordförande för Studiefrämjandet Uppsala Västmanland.

“Det är så sammanvävt. För mig är allt det här en mitt som inte går att skilja åt.” säger han.

Vad kallar du det?

“Jag kallar det för engagemang. För människor, samhället, för framtiden, för utveckling.”

Men hur blev du som du blev?

“Mycket handlar om vad man växer upp i för miljö tror jag. Vad det pratas om hemma. När man gick i skolan, även om man inte läste dagstidningarna, fick man med sig de här grejerna och vad det handlar om.”

Som Centerpartist har han sin grund i folkrörelsearbete. Att människor på olika nivåer lär sig saker, tar del i debatten och kan engagera sig. Han är kritisk till tjänstemannastyrda partier som drivs av fackpolitiker.

“Det blir inte samma diskussioner om demokrati och ett saknat engagemang för det som händer andra människor.”

Vi hinner diskutera många ämnen. Släktforskning, AI och kriget i Palestina. Ibland fryser bilden på Zoom och jag blir kvar ensam i tystnad och funderingar. Han återansluter och tar det från början igen:

I Folket som inte fick finnas av Ingvar Karlsson har Sven-Eric läst om skrämmande exempel på hur England, USA och Frankrike har svikit Palestinierna.

“De har aldrig stuckit under stol med att de vill tömma landet på araber. Det gör de ett bra försök att bättra på nu.”

Sven-Eric bojkottar Israel sedan sitt studiebesök där 1966. Han kommer tillbaka när det är fred, bestämde han då.

“Det blir bara mindre och mindre chans att jag får åka tillbaka. Som mycket annat handlar det om kunskapen om historien som är så himla dålig bland våra beslutsfattare och de som uttalar sig och tycker.”

Vi kommer också in på den förenklade debatten på sociala medier.

“SMS är till för att meddela att det blir falukorv till middag. Det behövs djupare diskussioner med analys, prat och fler växlade ord. Annars blir det farligt i längden.”

När jag ska sammanfatta intervjun får jag ett mail med ämnet “Viktigt meddelande från Studiefrämjandet”. Erik förklarar där om nedskärningarna regeringen kommer göra på studieförbund. “Ett Sverige utan folkbildning blir tråkigare, fattigare och farligare.“ Det slår mig igen vad hans mittpunkt är. Ett samhälle med kunskap, djupare samtal och engagemang.

Sven-Eric Svensson talar på Studiefrämjandets konferens under årsavslutningen december 2023. foto: Anisur Rahman
Mattias Tengstrand