Foto:
VI SKRIVER/VI SKAPAR

Konstbruket – ordkonst, bildkonst, musik med mera

Konstbruket – ordkonst, bildkonst, musik med mera

I den här delen presenterar vi några av konstnärerna som ser till att kreativiteten flödar på Konstbruket i stadsdelen Ekeby bruk i Uppsala med ordkonst, bildkonst, musik med mera.

DET är ett väldigt bra jobb, det är en daglig verksamhet, berättar Evelina som arbetar som konstnär på Konstbruket, Studiefrämjandets folkbildande insats i form av daglig verksamhet. Verksamheten är något man har tillgång till genom Lagen om stöd och service för vissa individer med särskilda behov. Mötesplatsen som innehåller ateljé, danssal, musikstudio, ensemblerum med mera är belägen i Ekeby bruk i Uppsala och här kan man som konstnär arbeta med skapande i de flesta former inom ljud, bild och text. Konstnärerna som arbetar på Konstbruket driver också sitt eget galleri i bruksbyggnaden i Ekeby.

Ossian tycker att byggnaden är intressant och berättar att huset är en gammal fabrik. Platsen har konstnärliga anor sedan i alla fall 1800-talet då keramiktillverkning pågick här tillsammans med kakel och tegel. I den här artikeln kommer vi få möta några av Konstbrukets konstnärer som ser till att kreativiteten flödar på Ekeby bruk än idag genom ett ständigt pågående skapelsearbete och ett emellanåt fredagsöppet galleri: Galleri Konstbruket.

Evelina, Ossian, Rebecca, Tara, Joanna, Olov, Angelina, P.K., Johan, Nahoj och Maria har till det här numret arbetat med svartvita bilder samt text. Tillsammans med personalen på Konstbruket har konstnärerna gett sin bild av hur det är att arbeta på Konstbruket.  

Vi arbetar med utställningar, konserter och gemensamt skapande, säger Angelina. Det är bra för att man kan välja om man vill arbeta enskilt eller i grupp, tycker Tara. Ibland åker vi på utflykter, har konserter på Grand, på Kulturnatten spelar vi på Walmstedtska gården, berättar Joanna. Personalen är bra och det finns ett stort utbud av aktiviteter tycker Johan, det är också givande att träffa andra människor och hunden Sickan. När Rebecca ska berätta om Konstbruket säger hon ”djur och trygghet” och vi kan gissa att även hon syftar på hunden Sickan som gör sin vårdhundspraktik i verksamheten. Tycker man om djur så kan de verkligen hjälpa oss på djupet med att sprida ”må bra hormoner” i kroppen med sin närvaro.

Rebecca tycker inte att hon känner av sina diagnoser när hon arbetar på Konstbruket, vilket upplevs som positivt.

Vi är i olika känslolägen, vi kan vara på olika plan och ha olika språk, säger Tara, som tycker att kommunikation kan vara svårt på jobbet. Det är svårt när hjärnan inte hjälper tycker Rebecca. Är man inte på topp så blir det svårare. Är man på topp så funkar allt bra, säger Joanna. Nahoj menar att det kan kännas jobbigt och meningsfullt, att vi ibland är mer som en familj. Maria lyfter att vi är schyssta mot varandra och att man får vara sig själv. Ossian skakar på huvudet och säger Inget som svar på frågan om det finns något svårt i jobbet. Jag får hålla på med det jag brukar göra, det är bra, säger Ossian som arbetar med textilt hantverk, digital konst, skulptur och måleri.

Konstbruket, Ekeby Bruk. Digitalt konstverk. Ossian.

Angelina lyfter att det tekniska kan vara utmanande i arbetet som konstnär, det ligger mycket bakom ett konstverk som inte är uppenbart för betraktaren. År av träning och mycket förberedelser hör till inför att ett konstverk ska hängas upp på en utställning. P.K. tar upp att hen alltid varit tekniskt duktig på språk men att det är svårt med den kommunikativa sidan och att det är ännu svårare med den konstnärliga och ”fantasin”. P.K. har alltid haft en konstnärlig längtan, ett uttrycksbehov, men beskriver sig som en konstnärssjäl utan konst. Att skriva poesi är svårt, menar Johan R, som brinner starkt för skrivandet och sin poesi. Skapandet kan också få en att växa, säger Angelina, man växer i att man får göra det man tycker om att göra.

Tusch Olov G

Olov berättar att han arbetar utifrån olika teman när han tecknar och målar. Olov vill ha olika teman på sina utställningar och planerar sina teman i förväg. Ett generellt tema som Olov tycker om är att avbilda monster. Evelina berättar att hon arbetar mycket med en sak i taget, just nu täljer och karvar hon mycket i trä och tidigare fokuserade hon mycket på skulpturer i papier maché.

Broderi.Joanna Wolvan.

Arbetstiden går också åt till att skapa presenter och kort som hon skickar till nära och kära. Inspirationen kommer från drömmar och saker Evelina ser i naturen. Maria gillar att göra skojiga grejer, användbara saker och fågelbilder. På Konstbruket kan Maria prova på nya tekniker som hon sedan kan använda i sitt skapande. Men det är svårt att hitta ny inspiration.

Textilt konstverk Rebecca Ingrid Margaretha Mattsdotter Pettersson

Nahoj delar Marias uppfattning om att det är svårt att komma på något nytt. Nahoj tycker det är viktigt med detaljer, mening och symbolik och skapar utifrån stundens ingivelse. Nahoj målar, skriver, skulpterar och spelar musik bland annat. Rebecca inspireras av det som händer i hennes psyke. Ibland gör Rebecca saker bara för att göra något. Det är en frihet att arbeta med konst, man får göra sina egna regler. Rebecca är mångsysslare och provar på massor med olika tekniker inom hantverk, måleri, elektroniskt skapande och musik. Tara tycker också att man inte behöver vara stereotyp i jobbet som konstnär och det är en fördel. Man kan testa och välja och experimentera med olika material. Tara arbetar två- och tredimensionellt med mycket färg, en stor inspiration är tv-spel.

Kollage Tara

Det är sällan det finns någon ledig plats på Konstbruket. Rebecca har arbetat på Konstbruket i 10 år. Evelina började på Konstbruket efter studenten och nu har hon jobbat i 11 år och säger att hon inte har några planer på att sluta. Även personalen trivs och alla har arbetat ganska länge, det skapar också trygghet. Nyast i gänget är den blivande vårdhunden Sickan. Sickan är med och sprider lugn och glädje. Djur har förmågan att nå oss på djupet, rent fysiologiskt så påverkar de vårt hormonsystem och vår puls blir lugnare vilket är positivt och påverkar vårt mående till det bättre. Det finns många anledningar till att det kan vara både lugnare och lättare att kommunicera med djur än människor.

Tusch Nahoj Nossredna
Tusch Tara

P.K. som jobbar med skrivande, musik och bildkonst berättar om sin hatkärlek till människan som art och hennes samhälle. Att vara udda och överleva i det tar mycket energi då man blir så illa tvungen att medvetet lära sig saker som andra tar för givet. P.K. upplever samhället som allt mer strömlinjeformat och att kampen att överleva som udda har slukat både mental och fysisk energi. Skapandet drabbas av det.

Dagsformen påverkar hur det är att vara på jobbet, berättar Angelina som skriver poesi och låttexter samt sjunger och målar. Angelina vill utvecklas i sitt skapande och provar olika tekniker. Den konstnärliga banan började med blyertsporträtt och skildring av landskap. Nu använder Angelina fler material i sitt skapande men just blyertsporträtt är något som Angelina gärna tecknar. Även om dagsformen påverkar hur det är att jobba så säger Angelina att det är bra för att hon jobbar med det hon vill och att hon trivs.

Johan R har givit ut en diktsamling. Skrivandet pågår hemma och på Konstbruket arbetar han med att utveckla sina dikter i andra konstformer. Johan tar poesin på allvar och han berättar att det är väldigt svårt att skriva. Det blir också en del teckningar och för ett tag sedan skulpterade Johan ett eget schackspel som han ibland spelar med på Konstbruket.

Jag har jobbat på Konstbruket i 16 år – det säger allt! utropar Joanna när hon svarar på frågan om hon trivs. Joannas konstnärliga fokus är broderi och musik. Joanna sjunger utöver att spela piano och bas. Ett återkommande tema i Joannas bilder är hjärtan. Hjärtat står för rött/rosa och rött står för kärlek och rosa för vänskap. Joanna har sina bilder i huvudet och berättar aldrig hur en bild ska se ut, det får man se när den är färdig. Joanna arbetar oftast på flera projekt samtidigt men max fyra broderier åt gången.

Evelina tycker att det kan vara svårt att bryta för dagen, att sluta när det är dags att gå hem.

Kollage Evelina
Tusch Maria Nordström

Konstbruket har öppet 8-15 varje vardag. Ibland arbetar man också helg då det kan vara spelningar eller vernissage på helgen. Då får man ta ledigt så man får helg i veckan istället. Konstbruket har funnits sedan 2009 som daglig verksamhet och galleriet sedan 2022. Galleri Konstbruket är också beläget på Ekeby bruk och genom det finns det möjlighet för konstnärerna att tillgängliggöra sitt skapande för allmänheten. Kulturvärlden är inte lätt att ta plats i som verksam men oetablerad konstnär, genom bland annat galleriverksamheten kan Konstbrukets konstnärer ta plats. Det är tur att Konstbruket finns! tycker Johan R och det är ju bara att hålla med. Det är en fin plats att mötas på. Historien om hur Konstbruket blev till, det är en annan historia att berätta, men det är med hjälp av en hel del tur som Konstbruket blev till. Tillsammans gör vi allt vi kan för att det ska fortsätta vara världens bästa arbetsplats.

Blyerts, Angelina Österholm

REBECCA INGRID MARGARETHA

MATTSDOTTER PETTERSSON

I’m falling into an abyss. In a blink of an eye I feel everything and nothing at the same time. No one can catch me, no one can save me.

I gasp in the dark, as the darkness is creeping closer. I hear a voice, it’s calling, seducing me to let go, to stop struggling and just let the darkness take over.

I’m scared, I’m tired and I can’t keep going. My strength is not there, I need to wake up from this nightmare. But whatever I do I can’t wake up. I’m falling, I’m laying in the dark, in something small. I feel around and try to listen for where I am. I realize; I’m in a coffin, buried alive. The falling, the darkness is earth I hear falling on me. I need to scream, but I can’t. My mouth is sewed shut. I claw at my lips, I rip out the strings, start screaming into the abyss. Screaming my lungs out,

I feel dizzy, my breath gets heavier. I can’t move anymore. This must be the end. I will die here in my grave, buried alive.

I close my eyes and feel myself drift away.

JOHAN RASMUNDSSON

En sista sekund

evigheten komprimeras till sekunder av rättvisa

och när minutvisarens flykt

mot tolvslaget upphör

hörs på tusen mils avstånd

den vackraste konsert som livet någonsin skådat

där lidandet skjuter pilar av avundsjuka

mot allt som skimrar och blänker

i publikens lyckotårar

och så dödligt sårad av pilregnet

och uppgiven av den snart sista sekunden

höjer människan

en mycket stor volymknapp

tills musiken och allt runtomkring exploderar

som ett himmelskt fyrverkeri

tystnar, försvinner och för alltid tar slut

var det rättvisa och var det sanning

eller behöver allt födas om till någonting annat

P.K. WENSTHER

Konstbrukets föreståndare och folkbildare Johanna Nyström samlade konstverken och texterna för Upplitt Magasin. Vi är tacksamma till henne.